Faszerkezeti csomópont méretezése

A Dlubal végeselem programcsomag szinte mindenféle szerkezet méretezésre alkalmas, legyen szó fáról, acélról, vagy üvegről, és szabvány szerint tud komplex  3D-s szerkezetet méretezni, vagy csak egy kapcsolatot. A mostani bejegyzés a faszerkezeti csomópontok méretezését támogató RF-JOINTS Timber – Steel to Timber modul működését ismerteti.

Modell felvétel

A modell felvételét már számos bejegyzésében tárgyaltuk, annak felhasználó barátságát nem tudjuk elég sokszor kiemelni. A kapcsolat méretezésénél azonban érdemes 2 utat megkülönböztetni:

  • Ha komplex szerkezet állékonyságát már méreteztük a rendszerrel, akkor nem kell újramodellezni, hanem csak kiválasztjuk a kapcsolatot és már folytathatjuk is a kapcsolatot méretező modullal
  • Ha csak a csomópont méretezés a célunk, akkor először meg kell rajzolni a  tartót a jól ismert funkciókkal, megválasztani a keresztmetszetet, egyéb anyag tulajdonságokat és felvenni a támaszokat.

1_2_Nodes_and_Members

Természetesen hasonlóan járhatunk el a terhek megadásánál, vagy használjuk a teljes szerkezetre vonatkozó terheinket, vagy egyedileg definiáljuk.

Csomópont paramétereinek megadása

A csomóponti méretezés ezen a ponton veszi igénybe a RF-JOINTS modul funkcióit. Mielőtt méretezünk meg kell adni számos paramétert. Így..

  • Kapcsolat típusát
  • Felhasznált szabványt (Nincs magyar verzió, de állíthatók a tényezők)
  • Kapcsolt elemeket
  • Felhasznált teherkombinációt
  • Kapcsolatot biztosító vasalás tulajdonságait
  • Kapcsolat csavarképét

joint1

Méretezés

Ha meghatároztuk a szükséges információkat, akkor a szoftver pár másodperc alatt ellenőrzi a kapcsolatot és képernyő képen is látható módon megadja, hogy mire és hol felelt meg a kapcsolat. Ahol nem megfelelő, ott piros színnel jelzi.

Mivel egy arányértéket kapunk, így azonnal látszik, hol nem közelíti az 1-t az érték, ott lehet tovább optimalizálni a kapcsolatot, csökkenteni a csavar számot, csökkenteni a vasalatot.

Resutls_output_in_tables

A témában egy webinar (bemutató internetes felületen) is lezajlott az elmúlt hónapokban, további részletek ennek megtekintésével lehet megtudni.  Videóra ugrás

Magyar nyelven információ a Dlubal faszerkezet méretező moduljáról itt olvashat.

Témában írt korábbi bejegyzések:

Faszerkezet tervezés

Esettanulmányok I.

Esettanulmányok II.