GstarConcrete tartószerkezet tervezésre

GstarConcrete egy komplex vasbeton szerkesztő program, mivel a vasalás rajzoláson túl a szerkezet felvitelét is támogatja a program. Így nemcsak a GstarCAD (AutoCAD-ből valószínűleg jól ismert) funkciói állnak a rendelkezésre, hanem speciális funkciók is segítik a zsaluzat rajzok elkészítését.

Födém

A modul funkció csoportjai megegyeznek a tartószerkezet típusaival, így elsőként a födém meghatározása történik. Első lépésként egy tetszőleges polivonallal leírt födémet kell definiálni, megadva az összes fontosabb paraméterét, mint vastagságát, szintmagasságát és hogy hol helyezkedik el (felső vagy köztes födém, illetve lemez alap).

De ennél fontosabb, hogy a második lépésben nemcsak monolit födémet lehet kiválasztani, hanem könnyített szerkezetek, mint kerámia béléstestes, vagy kerámia gerenda papuccsal készülteket is. A megjelenés részletességét is lehet szabályozni, lehet részletes vagy jelölés szinten

Oszlopok

Ha van födém, akkor meg kell adni a támaszokat. Az oszlop paranccsal nemcsak oszlop, hanem tartófal és virtuális oszlop is hozzáadható a rajzhoz, illetve a tartó alakja lehet négyzetes, kör vagy tetszőlgesen előredefiniált formájú is. Az oszlopok konszignációja is automatikisan elkészül, amelynek a kigyűjtésben van szerepe.

Gerendák minden mennyiségben

Különböző típusú gerendákkal egészíthető ki a tartószerkezet. A födémbe elhelyeztünk osztó gerendát, de önálló gerenda is beilleszthető mindenféle formában. A födémbordák is definiálhatók a szoftver funkcióival.

A program rendelkezik interfésszel a végeselemes rendszerekhez, így XML fájllal átolvasható az ott definiált szerkezet is.

Metszet készítés

A födémekhez tetszőleges formájú áttörés adható hozzá, amit “intelligensen” kezel a GstarConcrete, figyelembe veszi a gerendák, bordák hatását.

De, hogy igazából megérje a zsaluzatot szerkeszteni a szoftverrel az a metszet készítés során lesz kiemelkedően hasznos. Kattintson négyet és már kész is a födém metszete, amelynek tartalma, részletessége útólag is frissíthető. Különböző szimbólumokkal, magassági kotával csinosíthatja ki a rajzát.

Kigyűjtés

A szerkezeti mennyiségi értékei is kigyűjthetők. Kijelölve a rajzon a listázandó objektumokat, a GstarCAD kiszámítja a mennyiségeket. A szoftver ma már magyar felületen fut, ez a kivétel, de rövidesen az is magyar nyelvű lista lesz.

A program kipróbálható 30 napig. Ehhez vagy rendelkezni kell a GstarCAD-del, vagy GstarConcrete mellett töltse le a GstarCAD-et is és az alap program telepítése után installálhatja a GstarConcrete-t is.

Korábbi cikkek a témában:

http://statikai-program.hu/vasbeton-szerkeszto-program-ingyenes-oktatas/

http://statikai-program.hu/uj-vasbetonszerkezet-tervezo-program/