GstarConcrete vasalás szerkesztés

GstarConcrete vasbeton szerkesztő program fő funkciója a vasalás megrajzolása, amely 2D-ben, de a különböző nézetek intelligens összefűzésével végez a rendszer. Program mostani verziója már magyar nyelvű, és rövidesen a hegesztett hálókat is támogatja a szoftver. GstarConcrete a GstarCAD DWG alapú tervező programon fut, nincs szűkség az éves díj fizetésre a konkurens programra.

Egyedi vas elkészítése

Tetszőleges betonacél hozható létre, legyen az hosszvas, vagy kengyel. A legfontosabb lépések:Vasalás szerkesztés

  • Vas típus kiválasztása (kengyel/hosszvas)
  • Alakzat megválasztása
  • Ha fix formát választ, akkor meg kell adni egyes szakaszok hosszát
  • Vas vastagság megválasztása
  • Darab szám megadása, vagy elosztási hossz megadása, amelyre egyen távolság alapján kiszámolja a darabszámot.
  • Meg kell adni, hogy csak a zsaluzati rajzot, vagy gyártási vasat is rajzoljon.

Ezután már csak a rajzon kell megadni a vas rajzolat helyét és elkészül a vas rajz.

 

Alakzat lekövetés

Betonacél meghatározásának talán hatékonyabb megoldása az un. Autokontur parancs, amikor meg kell határozni a beton fedés vastagságát és rendszer leköveti a zsaluzat alakját és rendszer felajánl megfelelő vasformákat. Ezt elsősorban kengyelvasak meghatározásra javasolt, de egyes speciális hosszvasra is használható. A folyamat ettől kezdve azonos az egyedi vas megrajzolás paramétereivel, de természetesen függ az alakzattól.

Vas kiosztás

Természetesen a födémben nem kell 24-szer elhelyezni a betonacélt, függetlenül attól, hogy azonos hosszúságú, vagy változik a hossz a geometriával. Ilyenkor használjuk a Vas kiosztás parancsot, ahol egy pozició alatt az összes egy irányú vasat lehet megrajzolni. Ez a vas lehet már korábban definiált egyedi vas, vagy egy kiválasztott formájú betonacél. Ha korábban kiválasztott vasat választ, akkor annak számossága a kiosztás értékei szerint frissítődik.

Keresztmetszet

A tartószerkezet, elsősorban gerenda keresztmetszetben is elhelyezhető a korábban definált betonacél, vagy új hosszvas. Természetesen nem csak a keresztirány, hanem a kengyelvasak  (itt is) meghatározhatók.

Kigyűjtés

Ha rajzunk elkészült, akkor rendszer automatikusan elkészíti a betonacélok konszignációs listája, amely különböző részletességű táblázatos formába lehet a rajzba illeszteni.

A szoftver magyar felülettel kapható és bárki kipróbálhatja. A szoftver használatához GstarCAD is szükséges, de ezt együtt le tudja tölteni a vasbeton szerkesztő programmal. A szoftver használatához kérje segítségünket, illetve tekintse meg a videókat (rövidesen magyar nyelvű videók is lesznek)

Régebbi cíkkek a témában:

http://statikai-program.hu/uj-vasbetonszerkezet-tervezo-program/

http://statikai-program.hu/vasbeton-szerkeszto-program-ingyenes-oktatas/

http://statikai-program.hu/gstarcad-concrete-tartoszerkezet-tervezes/