Faszerkezet tervezés

Átszálló állomás Bécsben

Új modul jelent meg a Dlubal kínálatában, amely faszerkezetek és azok elemeinek méretezését teszi lehetővé NBR 7190-1997 (Brazil) szabvány szerint. Az alkalmat felhasználva, egy cikkben összefoglaljuk a faszerkezet tervezésre használható Dlubal modulokat és a támogatott szabványokat.

Faszerkezet

Faszerkezet

Modulok

A Dlubal véges elemes rendszeren belül 3 út áll rendelkezésre a faszerkezet tervezésre:

 • Timber Pro modul RSTAB alapcsomagra épül, amelyben a   rúdszerkezeti modell alapú számítást egészítették ki az EN szabvány alapján dolgozó faszerkezet modullal. Ezt azoknak ajánljuk, akik nem csak fa anyagú, rúdszerkezeti modellekkel dolgoznak. Ilyen lehet, ha valaki kisebb épületket,  vagy csak csarnokokat tervez.
 • RF-Timber Pro modul RFEM alapcsomagra építve, amikor a teljes 3D-s modelles számítást egészítették ki a fejlesztők az EN szabvány alapon álló faszerkezet számítással. Ezt azoknak javasoljuk, akik tetszőleges formájú és anyagú modellekkel dolgoznak, tehát olyan statikus irodáknak, ahol minden előfordulhat.
 • RX-Timber Pro, pedig egy önálló futó megoldás, tehát nem kell hozzá semmilyen más modul. Ezt elsősorban csak faszerkezettel dolgozó cégeknek (pl, kivitelező, vagy gyártó cég) javasoljuk.

 

TETŐ SZERKEZET

Létezik számos kiegészítés:

 • Így létezik modul a cseh szabványra, az amerikai szabvány szerinti számításra vagy bevezető említett brazil szabvánnyal dolgozó változat.
 • CAD rendszerekkel való együttműködést számos interfész támogatja, például a SEMA tervező programhoz is létezik kapcsolat
 • És külön kiemelés igényel a RF-/JOINTS Timber – Steel to Timber, amely a szerkezetek kapcsolatát ellenőrzi.

Modellépítés

Amikor Ausztriában bicikliztem a magyarországi bicikli utak után, akkor a “Megáll az idő” film főhősét idézve 1 km  után felüvöltöttem  hogy “bes…ás”. Hát valahogy így érezhetnek a más végeselemes program rendszereit  használók azután, ha kipróbálták a Dlubal modellező részét. Minden egyszerű, minden logikus, mindenre van egyszerű megoldás. Igazából az a kérdés, miért nem ilyen mindenhol.

Amit ki kell emelni, hogy számos fa keresztmetszet választható, így nincs korlát a gyakorlatban. Természetesen támogatja a ragasztott, laminált keresztmetszetet is a program.
Fa köralakú ház

Jelenleg, magyar elnevezések szerinti anyagok nem választhatók ki, de az EN szerinti lista rendelkezésre áll, és ha véletlenül nem találja meg a felhasználó, fel tud venni újat.

Számítás és szabványok

A Dlubal általános számítási eljárását jelen bejegyzésben nem részletezzem, ezen az oldalakon tudhat meg többet róla (itt és itt). Viszonylag gyors és használja a modern hardver eszközök lehetőségeit. Értelemszerűen a számítás eredménye az elmozdulás, ami alapján a program képzi a nyomatéki, nyíró erő ábrákat és értékeket a megadott teherkombinációkra.

De hogy az igénybevétel megfelel vagy nem, az egyes keresztmeszetek mennyire vannak kihasználva, azt a Timber kiegészítő (alap modulra épülő) modul biztosítja. Timber Pro a EN 1995-1-1:2004-11+A1:2008 (Eurocode 5) alapján dolgozik. Szinte az összes nemzeti kiegészítés létezik, sajnos a magyar egyelőre hiányzik. Program fő lépései:

 • Méretezendő tartó kiválasztása (Ha 3D-s modellünk van, akkor általában elég egy keretre elvégezni a számítást)
 • Anyaghasználat elfogadása, vagy módosítása
 • Terhek ellenőrzése, esetleg módosítása
 • Egyéb szempontok meghatározása, mint kihajlási hossz tényezője, vagy változó keresztmetszet
 • Tűzállósági paraméterek megadása

timber

Számítás eredményeként az összes szempont szerint (amit beállítottunk), az összes csomópontra megkapjuk, hogy megfelelt (1-nél kisebb az érték), vagy nem. Beleértendő, ha lehajlás nagyobb, mint a határérték, vagy nem.

Optimalizálás

A rendszer alkalmas, hogy a keresztmetszetet optimalizáljuk. Az optimalizáció téglalap és kör keresztmetszet esetén működik. Meg kell adni, hogy milyen minimális és maximális érték között vizsgálja a rendszer a keresztmetszet. Téglalap esetén lehetséges mindkét irányba elindítani optimalizáció.

Hogy ne feleslegesen terheljük a számítógépet, ajánlatos a számítást először fix értékekkel elvégezni, és az ott kapott érték alapján megválasztani a keresési tartományt

A munka eredménye un. PrintOut formába menthető, ami viszont már magyar nyelvű is lehet.

Miért érdemes használni

Akik már dolgoznak, vagy ismernek más rendszert jogosan teszik fel a kérdést, miért érdemes a Dlubal-t faszerkezet méretezésre használni. Elsősorban más véges elemes rendszerekhez képest érdemes ezt megvizsgálni, mert ahol az analitikus megoldás megfelelő, ott azt kell használni.

 • A Dlubal rendelkezik egy faszerkezeti kapcsolat méretező modullal, ami egyedivé teszi. Rövidesen részletesen írunk róla.
 • A legtöbb konkurenciához képest, számos keresztmetszet kiválasztható, szinte nem túlzás azt mondani, hogy a kiválasztó képernyő kinyitja tudatunkat, hogy milyen más fa keresztmetszetet is használhatnánk.
 • A modellezés során már írtam könnyű használatról, de az egész szoftver használata jelentősen egyszerűbb a konkurens megoldásokhoz képest.
 • A Dlubal a német nyelvterület vezető véges elemes rendszere az építőiparban. Ha valaki magyar munkánkon túl szeretne vállalkozni, olyan platformja lesz, amit nem kell ott megmagyarázni.
 • Az előbbi piaci potenciálból az is következik, hogy jelentős kapacitás van a fejlesztők mögött, a program támogatása kiemelkedő.

Rövidesen újabb bloggal jelentkezünk, ahol részletesen ismertetjük a Dlubal faszerkezeti csomópontok méretezésre készült modulját. Ha érdekli, kérem töltse ki alábbi űrlapot és értesítést küldünk a megjelenéskor.

[Contact_Form_Builder id=”1″]

Ha többet akarsz tudni

A program részletes működését az alábbi webinar videó felvételével ismerheted meg.

Magyar nyelvű web oldalt a dlubal.tervezoszoftver.hu oldalon talál.

Esettanulmányokat feldolgozó blog bejegyzést ezen a linken találja.