Új vasbetonszerkezet tervező program

A K-ép Stúdió ÚJ, vasbeton szerkesztő programot mutatott be a tartószerkezet tervezők számára, amely GstarCAD környezetben használható, így az AutoCAD-et ismerők számára könnyen elsajátítható. A GstarConcrete-et Olaszországban fejlesztették, eddig csak AutoCAD-en volt elérhető, de az idei évtől GstarCAD-en is fut, így a felhasználók egy sokkal kedvezőbb ár-konstrukcióban vásárolhatják meg.

Fontosabb jellemzők

A GstarConcrete egy komplex vasbeton program, nem csak szerkesztő funkciókat tartalmaz. Az alapcsomag 3 modulból épül fel:

  • Tartószerkezet szerkesztő program, amely segít bizonyos zsaluzati tervek gyors elkészítését.
  • Vasalás szerkesztő program, amely a hagyományos funkciókat támogatja, mint egyedi vasak, vas kiosztások, kengyelezés megtervezése.
  • Segédeszközök rutin, ahol segítséget kapunk a feliratok elhelyezésére, a metszet automatikus elkészítésére, de még előzetes elemezés is elvégezhető.

A szoftver természetesen nemcsak a felrajzolást segíti, hanem a megrajzolt elemekről kigyűjtést is nyújt. Erre különböző sablonok állnak rendelkezésre. Táblázat készülhet mind a vasalásról, mind a tartószerkezetről.

GstarCADConcrete vasbeton szerkesztő program minta rajz
A program sok-sok érdekes funkcióval, szolgáltatással bír, ezek közül talán hármat érdemes kiemelni:

  • Ha vasalás feliratát módosítja, akkor program automatikusan frissíti rajzot, illetve fordítva. Ha a vas kiosztás fektetési vonalát lerövidíti, a program automatikusan átszámolja a kiosztást és frissíti a rajzon. Fordítva, ha feliratot írja át, akkor is újraszámol, frissít.
  • A program rendelkezik interfésszel a végeselemes programok felé, így az ott létrehozott szerkezetek és eredmények egy XML fájlon keresztül áthozhatók.
  • Ha GstarConcrete-tal hozzuk létre a szerkezet, a zsaluzat tervét, akkor egy metszővonal megadása után a szoftver automatikusan elkészíti a födém metszetét.

Támogatás

A program támogatása több irányú és napról-napra fejlődik. Jelenleg csak olasz és angol nyelven érhető el, de mire ez a cikk olvasható lesz, a magyar verzió is el fog készülni. Létezik hozzá oktató videó és leírás angol nyelven, de magyar verzió megjelenését követően a magyar oktató videó és rövid leírás is el fog készülni. A GstarCAD Concrete megvásárlása esetén a felhasználók egy bevezető oktatásban ismerhetik meg a szoftver szolgáltatásait, de ha utána elakadnak, akkor mind a hazai forgalmazó, mind az olasz fejlesztő több évtizedes tapasztalattal áll a felhasználók rendelkezésre.

GstarCADConcrete vasbeton szerkesztő program

A program próba verziója letölthető. Ha nem rendelkezik GstarCAD szoftverrel, akkor innen tudja letölteni, a vasbeton szerkesztő program pedig innen tölthető le. Itt talál videókat a szoftver használatához, illetve kérdései esetén hívják a K-ép Stúdió munkatársait.